Redovna godišnja skupština Muzikološkog društva FBiH – IZVJEŠTAJ

U petak, 08.05.2015. održana je redovna godišnja sjednica Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu su se pored redovnih izvještajnih aktivnosti, našle i promocije novih izdanja Društva, kao i koncert pijanistice Maje Ačkar Zlatarević.

Skupština je otvorena uvodnim riječima predsjednice Skupštine Branke Vidović, koja je napomenula da se ovogodišnja Skupština održava u okviru svečanog obilježavanja 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu, dugogodišnjeg partnera Muzikološkog društva. Minutom šutnje odala se počast preminulom članu Društva prof. Zdravku Verunici.

Prvi dio sjednice započeo je Izvještajem o radu Upravnog odbora i Finansijskim izvještajem koje je prezentirala predsjednica Društva dr. Fatima Hadžić. Dr. Hadžić istakla je sedam vrlo značajnih aktivnosti Društva u protekloj godini. Redovni rad na časopisu Muzika, kojeg je u protekloj godini vodila nova urednica, dr. Lana Paćuka uz novu Redakciju, ove godine uključio je i pristup međunarodnim bazama podataka. Pored časopisa Muzika, i Zbronik radova 8. međunarodnog simpozija Muzika u društvu uvršten je u dvije značajne baze podataka EBSCO i RILM, zahvaljujući naporima urednice Zbornika dr. Fatime Hadžić. U protekloj godini uspješno je organizovan i 9. međunarodni simpozij Muzika u društvu koji je održan od 23. do 26. oktobra 2014. godine okupivši čak 56 stručnjaka iz 9 zemalja u oblasti muzikologije, etnomuzikologije i muzičke teorije i pedagogije. Društvo je uspješno organizovalo i dva koncerta, koncert ansambla Etnoakademik i koncert Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine (1878–1918), čiji snimak je objavljen na istoimenom CD-u. Također, u saradnji sa KUD-om Grmeč iz Bosanske Krupe Društvo je učestvovalo i u raspisivanju Konkursa za nova djela u oblasti horske muzike, te izboru najuspješnijih ostvarenja. Dr. Hadžić je istakla da je Društvo učestvovalo i u projektu Proslava 110 godina rođenja prve bosanskohercegovačke etnokoreologinje Jelene Dopuđe zajedno sa Institutom za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu i ICTM Nacionalnim komitetom za Bosnu i Hercegovinu. Potom je uslijedilo prezentiranje finansijskog izvještaja za 2014/2015. godinu, te izvještaja o dosadašnjem radu Nadzornog odbora, te Vijeća časti. Svi izvještaji Društva, uz izuzetak izvještaja Nadzornog odbora koji će biti naknadno dostavljen, jednoglasno su usvojeni.

Društvu je pristiglo i pet novih zahtjeva za prijem u redovno i pridruženo članstvo. Za prijem u redovno članstvo prijavile su se četiri kandidatkinje: Kristina Čustonjić, Ivana Gojmerac, Lidija Vladić-Mandarić i Alma Lepir, dok se za prijem u pridruženo članstvo javila jedna kandidatkinja, Amela Plosko. Skupština je, nakon podnešenog Izvještaja o članstvu Sekretara Društva Esme Sulejmanagić, jednoglasno prihvatila njihove zahtjeve.

Uslijedilo je proglašenje počasnih i zaslužnih članova Društva, a riječ je prepuštena dr. Senadu Kaziću koji je članove Skupštinu uputio u odluke Upravnog odbora. Naveo je da je odlučeno da se počasno članstvo posthumno dodjeli dr. Vinku Krajtmajeru, mr. Miloradu Miliću, mr. Dunji Rihtman-Šotrić i mr. Zdravki Verunici. Također, počasno članstvo dodjeljeno je i aktivnim živućim stručnjacima u oblasti: dr. Selmi Ferović, mr. Miroslavi Fulanović-Šošić, mr. Jasni Spaić, mr. Višnji Zekić, akademiku Nikši Gligo, te dr. Svaniboru Pettanu, kao i stručnjacima iz drugih oblasti koji su značajno doprinijeli radu Društva: dr. Fatimi Lačević, dr. Munibu Maglajliću i dr. Tvrtku Zebecu. Prisutnima su se potom obratili dr. Fatima Lačević, mr. Višnja Zekić i dr. Munib Maglajlić, te dr. Tamara Karača-Beljak u ime mr. Miroslave Fulanović-Šošić koja nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici.

Predsjednica Društva dr. Hadžić predstavila je i Plan rada za 2015/2016. godinu, te istakla da će se nastaviti sa do sada započetim aktivnostima na objavi novih izdanja Društva, te da će se aktivno sudjelovati i na okruglom stolu Muzički pedagozi u BiH koji će biti održan u okviru proslave 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu. Članovi su pozvani da se aktivnije uključe u rad društva kroz vlastite projekte, predavanja, radionice i sl, te je kao primjer istaknuto predavanje Vesne Ciković Etnografske bilješke s Balija koje je pripremljeno za studente Muzičke akademije.

Drugi dio sjednice Skupštine bio je rezervisan za promociju novih izdanja Društva. Dr. Lana Paćuka, urednica časopisa Muzika, predstavila je novi broj časopisa, te se zahvalila svim autorima, članovima Društva koji su uzeli učešće u realizaciji ovog izdanja. Zbornik radova Proslava 110 godina rođenja prve bosanskohercegovačke etnokoreologinje Jelene Dopuđe predstavio je dr. Ivan Čavlović, osvrnuvši se na nekoliko vrlo značajnih promišljanja autora objavljenih radova. Dr. Jasmina Talam i dr. Tamara Karača-Beljak predstavile su Zbornik radova i CD pod nazivom Žene nositeljice narodne muzičke prakse u BiH, naznačivši da je objavljeni Zbornik rezultat jednodnevne konferencije održane 31. januara 2015. godine. Dr. Ivan Čavlović potom je predstavio još jedno značajno izdanje pod nazivom Antologija klavirske muzike u BiH 2, te objasnio historijski značaj ovakvih izdanja ističući da se rad na pomenutoj Antologiji nastavlja i kroz naredna planirana izdanja. Promociju izdanja zaključila je dr. Lana Paćuka predstavivši CD Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine (1878–1918), zvučni zapis koncerta održanog 24. oktobra 2014. u okviru 9. međunarodnog simpozija Muzika u društvu. To je bila prava uvertira za koncert pijanistice Maje Ačkar Zlatarević, koja je izvela nekoliko djela sa pomenutog nosača zvuka, oživljavajući atmosferu salona u Sarajevu austro-ugarskog doba, te nekolicinu djela savremenijih bosanskohercegovačkih autora. Nakon koncerta, uslijedili su razgovor i druženje uz prigodan koktel.

Mr. Esma Sulejmanagić, tajnica Muzikološkog društva FBiH