Redovna godišnja izvještajna Skupština Muzikološkog društva FBiH Sarajevo, 06.05.2016. IZVJEŠTAJ

U petak, 06.05.2016. održana je redovna godišnja izvještajna sjednica Skupštine Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine. Pored redovnih izvještajnih aktivnosti, svečani dio sjednice bio je rezervisan za promocije novih izdanja Društva, upotpunjen nastupom studentice druge godine Odsjeka za klavir Muzičke akademije u Sarajevu u klasi doc. mr. Dragana Opančića, Zerine Šabotić.

Skupština je otvorena uvodnim riječima predsjednice Skupštine Branke Vidović, koja je napomenula da se ovogodišnja Skupština održava u okviru same završnice svečanog obilježavanja 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu, dugogodišnjeg partnera Muzikološkog društva. Minutom šutnje odala se počast preminulim članovima i saradnicima Društva mr. Miroslavi Fulanović Šošić, dr. Munibu Maglajliću i pravnici Svjetlani Hasanagić. Prvi dio sjednice započeo je Izvještajem o radu Muzikološkog društva FBiH i Finansijskim izvještajem koje je prezentirala predsjednica Društva dr. Fatima Hadžić. Dr. Hadžić istakla je nekoliko vrlo značajnih aktivnosti Društva u protekloj godini. Redovni rad na časopisu Muzika, predvođen urednicom dr. Lanom Paćuka, ove godine uključio je i pristup međunarodnoj bazi podataka ERIH +. Časopis Muzika dobio je i svoju web-stranicu, a očekuje se i stjecanje online ISSN broja. Objavljen je Zbornik radova 9. simpozija Muzika u društvu na bosanskom jeziku, a englesku verziju Zbornika objavit će izdavačka kuća Cambridge Scholar Publishing, za što posebne zasluge pripadaju glavnoj urednici Zbornika, dr. Fatimi Hadžić. Istaknuto je i da je uspješno organizovan simpozij Muzička pedagogija u Bosni i Hercegovini, te da je objavljen i Zbornik simpozija. Kao naredni cilj navedena je uspješna organizacija 10. međunarodnog simpozija Muzika u društvu koji će biti održan u oktobru 2016. godine za koji već teku pripreme. Društvo je, naročitim zaslugama mr. Amre Toska i dr. Tamare Karača-Beljak, organizovalo seriju tribina i predavanja pod nazivom Kreativni razgovori koji su članovima i studentima Muzičke akademije u Sarajevo predstavili niz zanimljivih aktera muzičke i kulturne scene Bosne i Hercegovine. Dr. Hadžić istakla je da je ostvareno i više od planom predviđenih aktivnosti Društva, a Izvještaj o radu jednoglasno je usvojen. Potom je uslijedilo prezentiranje Finansijskog izvještaja za 2015/2016. godinu koji je Društvu predočila Predsjednica dr. Fatima Hadžić, a sastavila računovodkinja Nermina Bešić. Finansijski izvještaj, kao i izvještaji o dosadašnjem radu Nadzornog odbora koji je predstavila mr. Mirela Milićević Šečić, te Vijeća časti koji je predstavio dr. Ivan Čavlović, jednoglasno su usvojeni. Izvještaj o članstvu predstavila je mr. Esma Sulejmanagić, sekretar Društva. Društvu je pristigla molba članice Vesne Ciković za prelazak iz redovnog u pridruženo članstvo zbog promjene države prebivališta i nemogućnosti aktivnijeg učešća u radu Društva. Molba je jednoglasno usvojena. Sekretar, te Predsjednica Društva obavijestile su Skupštinu da se provodi procedura revizije članstva u Društvu na osnovu prisustva Skupštinama i redovnog plaćanja članarina. Ove aktivnosti izazvale su mnogo reakcija, pa se razvila rasprava na kraju koje je zaključeno da je potrebno dati ovlaštenje Upravnom odboru Društva za sve dalje aktivnosti u ovom pravcu, da je potrebno utvrditi rok za izmirenje svih dugovanja po pitanju članarina, te da je potrebno uvesti reduciranu cijenu članarine za nezaposlene članove Društva. Ovi prijedlozi su jednoglasno usvojeni.

Drugi dio sjednice Skupštine bio je rezervisan za svečanu promociju novih izdanja Društva. Muzičku introdukciju u promociju dala je studentica druge godine Odsjeka za klavir u klasi doc. mr. Dragana Opančića, Zerina Šabotić, koja je izvela Reflets dans l’eau iz prve sveske Images Claudea Debussyja. Moderatorica dr. Tamara Karača Beljak riječ je predala dr. Fatimi Hadžić i autoru dr. Ivanu Čavloviću koji su predstavili novu knjigu pod nazivom Eseji o muzici ili nacrt za socijalnu historiju muzike u Bosni i Hercegovini. Riječ je o zanimljivom izdanju koje se bavi specifičnim fenomenima bh muzike, a autor je istakao da trenutno radi na još dvije knjige koje će uz Eseje o muzici biti korisna literatura studentima Muzičke akademije. U ulozi promotora, dr. Čavlović je uz autora dr. Refika Hodžića predstavio Društvu knjigu Harmonija, koja uz mnoštvo primjera daje vrlo jasan uvid u osnove klasične harmonije. U tom smislu namijenjena je studentima, a objavljena je kao kruna desetogodišnjeg rada dr. Hodžića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Zbornik radova simpozija Muzička pedagogija u Bosni i Hercegovini predstavio je dr. Senad Kazić, te je istakao da su objavljeni kvalitetni radovi, među kojima su se našla i istraživanja tri profesorice i asistentice umjetničkih odsjeka Muzičke akademije u Sarajevu.Sekretar Društva mr. Esma Sulejmanagić predstavila je Zbornik radova 9. simpozija Muzika u društvu na bosanskom jeziku. Istakla je da je objavljeno 37 kvalitetnih radova podijeljenih u tri poglavlja, te da se do kraja godine očekuje objavljivanje verzije Zbornika na engleskom jeziku u izdanju Cambridge Scholar Publishinga. Dr Tamara Karača Beljak je na samom kraju predstavila novi broj časopisa Muzika, nakon čega su uslijedili razgovor i druženje uz prigodan koktel.

Mr. Esma Sulejmanagić,

tajnica Muzikološkog društva FBiH