Kreativni razgovori, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, 7. decembar 2015.

Prvo druženje u okviru ciklusa Kreativni razgovori, pod okriljem Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju i Muzikološkog društva FBiH, donijelo je iskustva važnih pojedinaca nekadašnjeg kultnog i regionalno značajnog Radio Sarajeva.

Bela Samardžić, muzička urednica, i Zija Dizdarević, publicista i novinar, uz čestitke šezdesetoj obljetnici Muzičke akademije u Sarajevu, prisjetili su se i višedecenijskog rada svoje matične kuće, koja je stajala i djelovala kao uzoriti nositelj simbioze jednoga medija i umjetnosti muzike. Kao svjedočanstvo tome, gosti su predstavili i upravo objavljenu knjigu o Radio Sarajevu, pisani spomenik ovoj medijskoj kući sazdan od sjećanja i osjećanja onih koji su je gradili i u njoj radili. Dizdarević se osvrnuo na početke Radio Sarajeva, u improviziranom studiju sa isključivo programom uživo, koji je realizirao neveliki kadar, mali orkestar i solisti narodne muzike. Program radija se kroz svojevrsnu (r)evoluciju uređivačke politike od ideološki i politički obojenog transformirao u onaj kosmopolitske radio stanice, refleksije i prakse sveopćeg društvenog blagostanja, ekonomskog i bogatstva u izrazu. Kroz četiri radijska kanala i jedan časopis te intenzivnu i organiziranu Muzičku produkciju, Radio Sarajevo u svojim ponajboljim danima bilježio je onovremene događaje i procese, ali u njima i aktivno sudjelovao. Bio je nukleus muzičkog života u Bosni i Hercegovini, proizvođač i promotor autorskog i reproduktivnog stvaralaštva, te čuvar tradicijske bosanskohercegovačke baštine, osobito njene pjesme sevdalinke. Pomenuvši imena i dostignuća pojedinih istaknutih aktivista i aktivistkinja na Radio Sarajevu, urednika/ca i organizatora/ca, autora/ica i interpretatora/ica, gosti su akcentirali činjenicu da su upravo ti i takvi vizionari i entuzijasti učinili jedan bosanskohercegovački radio regionalnim središtem folklorne, popularne ali i umjetničke muzike. Radio Sarajevo je njegovalo saradnju i sa brojnim radiodifuznim organizacijama diljem svijeta, tako emitujući svoj signal i daleko izvan regionalnih okvira.

Na koncu, Zija Dizdarević je sažeo (izgubljene) vrijednosti Radio Sarajeva u nekoliko znakovitih riječi koje su ovu veliku medijsku kuću opisivale i označavale: proizvođač i širitelj muzičke kulture, animator i afirmator muzičke kreativnosti, njegovatelj muzičke baštine i stimulator muzičkog stvaralaštva, medijator i moderator muzičkog života u Bosni i Hercegovini, istraživač muzike i potpora muzikološkom radu, i, konačno, radni i stvaralački prostor za sve talentirane muzičare, amatere i profesionalce.

Mr. Amra Toska

IMG_20151207_123228IMG_20151207_123243

image-9b3e951cf18950f1f23f0c7ceae7c1c69a7040dcf39976fdf59ff1cd7209a80e-VIMG_20151207_131928