Kreativni razgovori: Radio Zid, 22. 02. 2016. u 16h

Muzička akademija u Sarajevu, Mala sala

ULAZ SLOBODAN

Radio Zid

Na kraju mjeseca januara, kalendarske 1995. i ratne četvrte godine u Sarajevu pod opsadom, sedmični list Dani objavio je tekst Karima Zaimovića (1971-1995), dvije sedmice poslije koncerta “Rock Under The Siege” održanog u organizaciji Radija Zid Sarajevo: “Sarajevski rock ovakav kakav je viđen na Sloginom stageu je najiskrenija stvar dugo vremena unatrag. Samo je potrebno biti svjestan te činjenice prije nego što se u grad vrate Dino Merlin i njemu slični. U tom trenu prestaje istorija i počinje njeno falsifikovanje”.

Radio Zid je bio neovisni medij utemeljen krajem 1992. godine. Njegov osnivač i rukovoditelj bio je Zdravko Grebo, profesor pravne nauke i aktivista za ljudska i građanska prava. Zid je emitovao program dvadesetčetiri sata na frekvenciji 89,9 MHz, a bio lociran u jednome od prizemnih prostora u sarajevskom naselju Ciglane, zaštićenom jedino vrećama pijeska i vjerom u preživljavanje i život. Radio Zid nisu podržavale lokalne vlasti niti bilo kakvi drugi moćnici, finansijski i institucionalni. Unatoč tome, ovaj je medij imao 500-600 hiljada slušatelja/ica, te niz projekata i odanu ekipu koja je realizirala dvadesetčetverosatni svakodnevni program.

Samir Čulić i Samir Mršević bili su jedni od glavnih urednika programa male radio stanice koju su pokretale velike ideje. Vrijedno i predano, kao i preostali dio ekipe Zida, nastojali su razviti Radio kao umjetnički koncept, u uvjerenju da su odbrana i očuvanje kulturnog identiteta Sarajeva važni koliko i stvarna odbrana. Kreirali su programski sadržaj i niz emisija na radiju Zid, od Top40 do Demo Top, čiji je konačni ishod bio i koncert “Rock Under The Siege”, održan 14. januara 1995. godine. Usred rata, nove stvari su nastajale u zemlji posljednjih stvari, u momentu kada je nestajalo i sjećanja na njih.

Čulić i Mršević, i do danas aktivni i aktivisti na radiju, muzički urednici, voditelji programa, organizatori koncerata i DJ-evi, govorit će u novome izdanju Kreativnih razgovora o uzoritom Radiju Zid čije su akcije bile usmjerene ka svim domenama umjetničke i kulturne djelatnosti – vizuelnoj i primjenjenoj umjetnosti, književnosti, teatru i filmu, ali prvenstveno i ponajviše muzici. Mršević i Čulić će pokušati podijeliti iskustva kreiranja muzičkog programa u gotovo nemogućim uvjetima, u nastojanjima da se opsadno ratno stanje barem u sferi duha zamijeni slobodom. Ukazat će na puteve kojima su Radio Zid i njegovi slušatelji, apsurdno i paradoksalno, usred blokade konačno bili dio Svijeta. U aktuelnom vremenu intenzivne fluktuacije informacija i masovne produkcije, kao angažirani sudionici u savremenom radijskom i muzičkom prostoru, Čulić i Mršević su jedni od rijetkih koji su u mogućnosti, na osnovi rijetkog iskustva i golemog znanja, uočiti razlike između dvaju muzičkih i medijskih univerzumā – ratnog i poratnog, analognog i digitalnog, i konačno, neovisnog i ovisnog, o svemu što nas u današnjem globalnom društvu čini samo prividno slobodnima.

Kreativni razgovori  se realiziraju u organizaciji Muzikološkog društva FB&H i Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

mr. Amra Toska