Svanibor Pettan

Svanibor Pettan je etnomuzikolog, rođen u Zagrebu 1960. godine. Dodiplomski studij završio je na Odjelu za muzikologiju i glazbenu publicistiku Muzičke akademije u Zagrebu (1983), magistarski studij na Odjelu za muzikologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani (1988), a doktorski studij u Etnomuzikološkom programu Marylandskog univerziteta u Baltimoru, SAD (1992). Bio je prvi etnomuzikolog u Jugoslaviji, koji je terenski istraživao izvan Europe za potrebe akademskog studija (Zanzibar 1982, Egipat 1986-1987), a tome je slijedio terenski rad s romskim glazbenicima na Kosovu (1989-1991). Njegova istraživanja obuhvaćaju i druga područja bivše Jugoslavije, te Australiju, Norvešku, Šri Lanku, Tajland, Tursku i Sjedinjene Američke Države.

U znanstvenim radovima obrađuje glazbu u kontekstima politike i rata, multikulturalizam, glazbu manjina, etnomuzikologiju srednje i jugoistočne Europe, te teoriju i praksu primijenjene etnomuzikologije. Najutjecajniji među njima su: Music, Politics, and War: Views from Croatia (ur., 1998), Pesmi in plesi ljudstev sveta za otroke (suautor, 2000), Glasba in manjšine / Music and minorities (suur., 2001), Roma muzsikusok koszovóban: Kölcsönhatás és kreativitás / Rom Musicians and Kosovo: Interaction and Creativity (2002), “Male, Female, and Beyond in Culture and Music of the Roma in Kosovo” (2003), “Balkan Boundaries and How to Cross Them” (2007), Applied Ethnomusicology (ur., 2008), Lambada na Kosovu (2010), Applied Ethnomusicology: Historical and Contemporary Approaches (suur., 2010), Etnomuzikologija na razpotju (2011), Kosovo Through the Eyes of Local Romani (Gypsy) Musicians (2015), and Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology (suur., 2015). Dva su njegova znanstvena članaka uključena u reprezentativne etnomuzikološke kompilacije: Roots Music (2011) i The World of Music: Readings in Ethnomusicology (2012). Osim pisanja knjiga i članaka, okušao se je i kao autor dokumentarnog filma, izložbe fotografija i CD-ROM-a.

Profesionalnu karijeru započeo je 1985. godine kao glazbeni urednik na Radiju Zagreb i predstavnik Jugoslavenske radio-televizije (narodna glazba) u Europskoj radijskoj uniji, čemu je slijedilo desetljeće istraživačkog rada u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Od 1995. godine predaje na Univerzitetu u Ljubljani: do 2003. na Glazbenoj akademiji, do 2005. na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju, i od tada na Odjelu za muzikologiju Filozofskog fakulteta, gdje je predstojnik katedre za etnomuzikologiju.

U statusu vanjskog suradnika predavao je na sveučilištima u Mariboru, Puli, Sarajevu, Splitu i Zagrebu, bio je gostujući profesor na sveučilištima Oslo (1994, 1996), Washington u Seattlu (2004), Illinois u Urbani (2006) te na Tainanskom nacionalnom sveučilištu umjetnosti (2013). U statusu gostujućeg znanstvenika usavršavao se je na Sveučilištima Wesleyan (2001), Brown (2011), Chicago (2012) i Griffith (2013). Bio je evalvator poslijediplomskog studijskog programa etnomuzikologije Irske svjetske akademije za glazbu i ples (Sveučilište u Limericku, 2004-2006) i održao više od 70 pozvanih predavanja i seminara na sveučilištima u raznim dijelovima svijeta (Australija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Egipat, Finska, Grčka, Irska, Japan, Kazahstan, Kina, Makedonija, Norveška, Rusija, Srbija, Šri Lanka, Švedska, Tajland, Tajvan, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države).

U Međunarodnom savjetu za tradicijsku glazbu (ICTM) bio je: član Upravnog odbora (2001-2011), utemeljitelj i predsjednik Slovenskog nacionalnog odbora (2005-2011), predsjednik Programskog odbora 38. Svjetske konferencije (2005), gostujući suurednik Yearbook for Traditional Music (2006), potpredsjednik studijske grupe Glazba i manjine (2000-2011), utemeljitelj i predsjednik studijske grupe Primijenjena etnomuzikologija (2007-2011) i potpredsjednik cijele organizacije (2009-2011), a trenutno je glavni tajnik (2011 -2017). Bio je član upravnih tijela Society for Ethnomusicology i Slovenskog muzikološkog društva; od 2010. godine je u drugom mandatu predsjednik Kulturnog I etnomuzikološkog društva Folk Slovenija. Član je većeg broja uredničkih odbora: Continuum Encyclopedia of Popular Music of the World, Glasba v šoli in vrtcu, Journal of Urban Culture Research, Music and Arts in Action, Muzika, Muzikološki zbornik, Narodna umjetnost, Traditiones i The World of Music.

Prof. Pettan organizira međunarodne znanstvene skupove u Sloveniji (2000, 2006, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015) i inozemstvu (Vijetnam 2010) i međunarodni niz gostujućih predavanja u Sloveniji. Oblikovao je studij etnomuzikologije na Sveučilištu u Ljubljani te uveo nove predmete kao što su: Uvod u etnomuzikologiju, Slovenska tradicijska i popularna glazba, Antropologija glazbe – Glazbe svijeta, Popularna glazba, Odabrana poglavlja iz etnomuzikologije i Etnoansambl.