Živko Ključe

ŽIVKO KLJUČE, skladatelj , kontrabasist , melograf

E – mail :  kljuce@net.hr

Živko Ključe (Podgradina – Opuzen , 30. travnja 1955.) diplomirao je kontrabas na gudačkom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Josipa Novosela (1981.) i kompoziciju u klasi  prof. Anđelke Bego-Šimunić i prof. Ališera Sijarića (2009.). Po završetku prvog studija postaje vođa kontrabasa Simfonijskog orkestra u Mostaru, kojeg je i ravnatelj od 1998.do 2007.godine. Intezivno surađuje i s Gradskim orkestrom u Dubrovniku I Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Utemeljitelj je Gudačkog kvinteta u Mostaru, a posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti  u mostarskoj Muzičkoj školi.

Ulaže snažne napore oko očuvanja tradicijske glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene. Kao rezultat toga djelovanja tiskana je Zbirka obrađenih zapisa STARE PISME S UŠĆA NERETVE. Objavljeno je i notno izdanje s vlastitim skladbama pod nazivom MOJA ISPOVID u nakladništvu (HDS, Cantus d.o.o., Grad Opuzen). Matica Hrvatska ogranak Široki Brijeg kao nakladnik objavila je glazbeno-slikarsku mapu MISA a cappella za muški zbor prema motivima pučkoga i glagoljaškoga pjevanja, a HKD Napredak podružnica Mostar objavilo ju je kao partituru. Umjetnički  je voditelj i utemeljitelj nekoliko klapa. Kao skladatelj višestruko je nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, te isto tako i na Marijansko-duhovnom festivalu u Sinju (Zlatna,Srebrna,Brončana plaketa i statua Gospe sinjske). Dobitnik je i Nagrade Grada Opuzena za glazbeno promicateljstvo i pedagošku djelatnost. Član je više glazbenih, strukovnih udruga: Hrvatsko društvo skladatelja, Muzikološko društvo Federacije BiH, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, Hrvatski glazbeni zavod, Zaklada DELMATA i dr.

DJELA

ORKESTRALNA : Fantazija za simfonijski orkestar, 2009.;

KOMORNA : Gudački kvartet br.1., 2008.; Passacaglia za puhački kvintet, 2008.; Tema s varijacijama za glasovir, 2006.; SS za violinu i glasovir, 2007.; Pjesma bez riječi za kontrabas i glasovir,2005.; Narenta alla baroco za čembalo/glasovir, 2006.;

VOKALNA I VOKALNO-INSTRUMENTALNA: Misa a cappella za muški zbor, 1995.;  Oče naš za sopran/tenor , mj. zbor i orgulje, 2009.; Most (motet za tri glasa, 2009.; Muški zbor/klapa: Bog stvori tu Neretvu i more Jadransko, 2011.; Tinja nek u tebi,2003.;  Sv.Stipanu, 2003.; Ljub me dušice, 1985.; Vilo ka imaš moć, 1987.; Nima te više, 2004.;  I beštimja je molitva, 2005.; Kala moja mala, 2006.; Mate iz Komina, 1987.; Previše te volin, 2013.; Prošeta se miš po kući, 2012.; Bačva dida moga, 2009.; Bi li sritan bija, 2007.; Moja Mare, 1987.; Kad ne bude te više, 2015.; Mariji, 2011.; Ženski zbor: Ćaće moj, 2010.; Puna tuge, 2010.; Spasi Marije, 2011.; Hvala ti Marijo, 2009.; Duhovne šansone za dječji zbor:  Molitva za roditelje, 1994.; Moj Stipane, 2001.; O ljubavi pjevati ja želim, 1996.; Pružam ti rubac ljubavi svoje, 2006.; Dan Gospodnji, 2009.; Balada ubijenog vojnika, 1993.; Poziv na gozbu, 1998.; Moj dom, 1994.; Gospodin je pastir moj, 2010.; Hvala, 2008.; Rodi se Isuse maleni, 2004.; Misao se tvoja, 1998.; Uskrsnut će moja radost, 2007.; Hvala ti Bože Oče, 2004.; Kad sklopim oči, 1997.; Pozdravljamo svi, 2000.; Ima jedno svjetlo, 1996.; Kad se sunce ujutro probudi, 2001.; Zemljo moja, 1993.;

OBRADBE: Pučka Misa (po zapisu fra.S.Vasilja) harmonizacija i obradba za mj. zbor, orgulje i gudački orkestar, 2012.; Hrvatska Misa (I.Peran) harmonizacija i obrada za muški zbor, 2010.; Marijanski pučki napjevi (obradbe za ženski,muški i mj.zbor) 2005.; Melografski zapisi i obradbe tradicijskih (pučkih) svjetovnih i crkvenih napjeva ušća Neretve.