Održan Javni čas-hommage prof. dr. Munibu Maglajliću.

10 Munib Maglajlić na predavanju studentima muzikologije (1)Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju i Muzikološko društvo FBiH organizirali su 26. 10. 2015. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Javni čas-hommage prof. dr. Munibu Maglajliću.

Dr. Maglajlić preminuo je u 71 godini 19. oktobra u Sarajevu. Bio je profesor na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u zvanju redovnog profesora i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je u okviru studija muzikologije i etnomuzikologije predavao usmenu književnost. Također, bio je i počasni član Muzikološkog društva FBiH. Javnom času osim profesora i studenata Muzičke akademije u Sarajevu prisustvovale su i kolege sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, iz Zemaljskog muzeja BiH te BZK Preporod.

Uz prigodan muzički program na Javnom času o prof. Munibu Maglajliću govorili su dekan Muzičke akademije u Sarajevu prof. dr. Ivan Čavlović, šefica Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju te predsjednica MDFBiH doc. dr. Fatima Hadžić, etnomuzikologinja dr. Tamara Karača Beljak, viša muzejska savjetnica i dugogodišnja profesorova saradnica dr. Nirha Efendić te bibliotekarka BZK Preporod i autorica bibliografskog popisa profesorovih naučnih i stručnih radova Isma Kamberović. Iako je iza profesora Muniba Maglajlića ostao veliki broj naučnih i stručnih radova njegova živa riječ nedostajat će studentima i profesorima Muzičke akademije u Sarajevu. Javni čas bio je prigoda da se sjetimo prof. Muniba Maglajlića te njegove intenzivne i plodotvorne saradnje sa bosnskoherecgovačkim etnomuzikolozima i muzikolozima.