Kreativni razgovori: Nedim Ćišić (Mostar) / Midi Brigade / Vuneny / Abrašević / Alternativni Institut / Kolaps 29. 04. 2016. u 12h

Kreativni razgovor N. CisicNedim Ćišić (Mostar)

Midi Brigade / Vuneny / Abrašević / Alternativni Institut / Kolaps

Muzička akademija u Sarajevu, Mala sala

ULAZ SLOBODAN

Novo izdanje Kreativnih razgovora, u organizaciji Muzikološkog društva FBiH i Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, predstavlja izuzetno važnog protagonistu recentne mostarske kulturne i alternativne muzičke scene, i kreativnog umjetnika čiji autorski rad originalnošću i kvalitetom nesumnjivo pripada globalnom muzičkom kontekstu.

Nedim Ćišić (Mostar, 1976) je već 1998. godine bio među pokretačima i urednicima magazina za mlade, Nepitani, a potom i jedan od utemeljitelja, te predsjednik mostarskog umjetničkog kolektiva Alternativni Institut – pokrovitelja književnog magazina Kolaps – Vodič Za Urbane Spavače, kulturno-političkog magazina Glas Nesvijesti, te pripadajuće biblioteke Prazni Dio Niskog Zida. Jedan od osnivača i muzički urednik Mostar Intercultural Festivala (1998 – 2008) i Beton festivala ( 2000 – 2004), Ćišić je djelovao i kao pokretač, generalni sekretar i programski urednik Kluba Alternativni Institut fiktivnog Odsjeka Rezervnih Nauka, Mostar (2003-2006). Od 2005. do 2006. godine radi kao urednik  Kluba Močvara u Zagrebu, a u rodnome Mostaru postaje jedan od osnivača Omladinskog Kulturnog Centra Abraševic (Mostar), koji i danas postoji kao jedinstveno mjesto i pojava, kako u Mostaru tako i u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Ćišić 2003. godine osniva Vuneny, bend/kolektiv koji je za devet godina godina postojanja zabilježio više od 800 nastupa u preko 30 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Vuneny se načinili 3 filmska soundtracka, snimili 3 albuma te nekoliko multimedijalnih i eksperimentalnih zvučnih projekata, remixa, realizirali niz saradnji sa drugim domaćim i inostranim muzičarima, i tako postali jedan od najaktivnijih i najkreativnijih balkanskih kolektiva. Posljednji album Whatever Singularity Vuneny su snimili u Lyonu i objavili za renomiranu francusku kuću Jarring Effects, i tako postali dio velike dub/electro/hip hop porodice zajedno sa High Tone, Ezekiel, Reverse Engineering, Oddateee, Brain Damage, Mei tei Sho, Ben Sharpa itd. Dijelili su scenu sa mnogim značajnim autorima, među kojima su Dalek, High Tone, Laibach, Dj Shadow, Ezekiel, Röyksopp, Transglobal Underground, Baba Zula, Howie B, Alexander Hacke, i nastupali na legendarnim festivalima kao što su Eurosonic, Exit, Hartera, te u pariškom klubu Bataclan ili u koloseumu u El  Jem-u. Nakon raspada kolektiva Vuneny, 2012. godine Nedim Ćišić pokreće solo projekat Midi Brigade, sarađuje sa različitim muzičarima i komponuje muziku za teatarske predstave. Trenutno radi na muzici za savremenu plesnu predstavu “Endoskopija” u produkciji Sarajevskog Ratnog Teatra Sartr.

U domeni pisane riječi, Ćišić je sa Markom Tomašem i Mehmedom Begićem objavio zajedničku zbirku pjesama  ”3 x 33 =” (A.I. Prazni Dio Niskog Zida, 2000), uredio je i preveo na talijanski zbirku pjesama ”L’amore al primo binocolo” (Edizioni L’Obiliquo, Brescia, 2000) i zbornik/zbirku priča i pjesama ”La Collina rompicollo” (ComEdit, 2000). Radio je kao prevodilac i asistent scenografije na filmovima Venuto al Mondo (Twice Born, 2012) talijanskog reditelja Sergia Castellita, i Sweet Dreams Marka Bellochia (2015).

Mr. Amra Toska